Terug naar het overzicht

Bergenaar stapte zelf naar politie om wietkwekerij in eigen huis, krijgt nu milde taakstraf

Een 30-jarige inwoner van Bergen op Zoom die zelf de politie tipte over een hennepkwekerij in zijn huurwoning krijgt daarvoor een taakstraf van 120 uur. En geheel voorwaardelijk. Een andere persoon die aanwezig was toen de politie binnenviel, is volledig vrijgesproken.

De Bergenaar meldde bij de politie dat anderen een wietkwekerij in z’n huis hadden opgezet. Hij had in die tijd financiële problemen. Bij de motorclub waarvan hij lid was, wisten ze daar wel een oplossing voor. Ze vroegen of ze ‘iets’ in zijn huis mochten zetten. Een paar weken later was in zijn schuur een complete kwekerij opgetuigd en stonden in zijn woning twee tenten om de geoogste henneptoppen te drogen.

De verdachte en zijn vriendin waren daar niet echt gelukkig mee. Om ervan af te zijn, gaf de verdachte eerst een anonieme tip via Meld Misdaad Anoniem. Uit angst voor represailles als dat aan het licht zou komen, stapte hij uiteindelijk ook zelf naar het politiebureau.

MDMA

Als agenten wat later, op 9 maart 2018, op de Zuidgeest binnenvallen, stuiten ze in de woning op twee grote tenten, waar henneptoppen liggen te drogen. In totaal ruim 600 gram. Afkomstig van bijna 300 planten uit de kwekerij in de schuur.

Maar, ze vinden ze óók harddrugs: vijf kilo MDMA, speed en wat coke. Tot grote schrik van de aangever. Want daar had hij, naar eigen zeggen, totaal niet mee gerekend.

De rechtbank stelt vast dat de melder uiteraard wist van de kwekerij. Vandaar de taakstraf van 120 uur. Maar geheel voorwaardelijk omdat de zaak flink gedateerd is. En de rechters vinden ook dat bij de strafoplegging mee moet tellen dat de hennepkwekerij door toedoen van de verdachte aan het licht is gekomen.

Op het moment van de doorzoeking was ook een andere, 30-jarige man in de woning. Voor zijn betrokkenheid bij de hennepkwekerij heeft de rechtbank geen bewijs. Er is in deze zaak geen forensisch sporenonderzoek gedaan, waaruit mogelijk had kunnen blijken dat hij er iets mee te maken zou hebben.

Beide mannen zijn vrijgesproken van het bezit van de aangetroffen harddrugs. De rechtbank kan niet vaststellen van wie de MDMA, speed en cocaïne was. Mogelijk waren andere betrokkenen verantwoordelijk voor de harddrugs in de woning, aldus het vonnis.

(Bron: BNdeStem)

Vragen over uw zaak?

    Heeft u al een dagvaarding ontvangen? Vul dan het uitgebreide contactformulier in