Terug naar het overzicht

Vrijspraak en werkstraf voor verdachten rond centraal distributiepunt voor wietkwekerijen

Een centraal distributiepunt voor de bevoorrading van meerdere wietkwekerijen in Oost-Nederland stond in 2017 in een flatje in Hardenberg. Een verdachte in dit onderzoek is vrijgesproken, een tweede verdachte kreeg vandaag een werkstraf opgelegd.

In het onderzoek zijn zes personen als verdachte aangemerkt. Van twee verdachten volgt het vonnis morgen, twee hoofdverdachten staan mogelijk later dit jaar terecht. Myo M. (44) en Zaw L. (52) zijn allebei uit Birma afkomstig. Na jarenlang als politiek gevangene daar vastgezeten te hebben dreigde voor een van hen plots een verblijf in een Nederlandse cel.

De zaak draait om de vondst van in totaal vier kwekerijen in Olst, Hardenberg en Staphorst in januari en april 2017. Op de Parkweg stonden 600 moederplanten en ruim 2900 stekken, klaar om in andere kwekerijen op te groeien. Dat de kwekerij in Hardenberg bedoeld was om coffeeshops in de regio te bevoorraden, zoals het Openbaar Ministerie denkt, vindt ook de rechtbank bewezen. Zo lag er een bon van een coffeeshop uit Zwolle voor de levering van hennepstekken.

Was er nooit

L. huurde alleen het flatje aan de Parkweg maar was er naar eigen zeggen nooit. Het was zijn goede vriend Myo die er planten in plaatste. Toen hij hem sommeerde deze te verwijderde, was het al te laat. De huurder verklaarde dat hij lange tijd niets af wist van de planten.

Het dossier bevat geen concrete aanknopingspunten voor het tegendeel, stelt de rechtbank, en spreekt hem daarom vrij. Tegen hem was 2 maanden cel geëist. Voor Myo M. had de officier van justitie het dubbele in gedachten. De rechtbank kwam echter uit op een werkstraf van 120 uur vooral omdat de zaak al zo oud was.

(Bron: De Stentor)

Vragen over uw zaak?

    Heeft u al een dagvaarding ontvangen? Vul dan het uitgebreide contactformulier in