Terug naar het overzicht

Hoeveel wietplanten mag je thuis hebben?

Het korte antwoord op de vraag hoeveel wietplanten mag je thuis hebben is nul. De Opiumwet verbiedt het aanwezig hebben van wietplanten, ongeacht het aantal. Dat betekent dat u in beginsel strafbaar bent; ook als u slechts 1 hennepplant (in huis) heeft.

Word ik vervolgd als ik vijf of minder hennepplanten thuis heb?

Dat kan. De Officier van Justitie bepaalt in Nederland wie wordt vervolgd. Dat heet het opportuniteitsbeginsel. En het komt regelmatig voor dat een verdachte die slechts 5 of minder hennepplanten aanwezig heeft wordt vervolgd.

Welke straf kan ik verwachten bij vijf of minder hennepplanten?

De Hoge Raad (dat is onze hoogste rechter) heeft in 2011 bepaald dat de zaak moet worden afgedaan met een politiesepot (dan wordt de zaak niet in behandeling genomen) in geval er sprake is van de volgende twee omstandigheden:

1. er is sprake van de teelt van niet meer dan vijf hennepplanten;

2. de verdachte heeft (tijdig) afstand gedaan van de hennepplanten;

Als de Officier van Justitie u in dat geval toch vervolgd, zal de rechter het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaren (dat betekent dat zij het recht verliezen om u verder te vervolgen). Zie ook: wietkwekerij en straffen.

Tips in geval van een inval door de politie:

Als u wordt gepakt met vijf of minder hennepplanten (bij u thuis) dan doet u er goed aan om direct afstand te doen van de hennepplanten. Wordt u gepakt met meer dan vijf hennepplanten? Neem dan direct contact met ons op:

Voor meer tips zie:

 

Vragen over uw zaak?

    Heeft u al een dagvaarding ontvangen? Vul dan het uitgebreide contactformulier in