Terug naar het overzicht

Mag de politie je huis binnenkomen?

Dat ligt eraan. Als de politie in het bezit is van een zogenaamde “machtiging” (tot binnentreden van de woning) dan hebben ze (schriftelijke) toestemming van de Officier van Justitie om de woning te betreden. Vraag hier dus altijd naar!

Moet de politie altijd een huiszoekingsbevel hebben?

Nee. De politie die bij u aan de deur staat zal altijd (aan u) vragen om toestemming om de woning te mogen betreden. Als u die toestemming geeft, hebben zij geen huiszoekingsbevel (beter gezegd: machtiging) meer nodig. Als u toestemming wordt gevraagd kunt u dus het beste altijd weigeren!

Welke vormverzuimen kunnen plaatsvinden bij binnentreden in een woning?

De politie moet allereerst in het bezit zijn van een machtiging tot binnentreden (in de volksmond ook wel huiszoekingsbevel genoemd). Vraag daar dus altijd naar! Verder moet het doel van het binnentreden worden vermeld. Ook moeten de verbalisanten zich legitimeren. Worden hier fouten gemaakt, dan kan het zijn dat de rechter oordeelt dat binnentreden niet rechtmatig heeft plaatsgevonden. Dit kan grote consequenties hebben voor uw zaak, bijvoorbeeld dat de vondst van de kwekerij van het bewijs moet worden uitgesloten.

Wat moet ik doen als de politie mijn huis binnenvalt?

Allereerst blijf kalm. Angst (of boosheid) is een slechte raadgever. Verder: geef nooit toestemming om de woning te betreden. En tenslotte: app uw advocaat op 0620446860. Zet dit nummer in uw telefoon onder “ADVOCAAT”. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Wij antwoorden altijd dezelfde dag!

Vragen over uw zaak?

    Heeft u al een dagvaarding ontvangen? Vul dan het uitgebreide contactformulier in