Bent u nieuwsgierig naar de straf voor een wietplantage? Waarschijnlijk heeft u geruchten gehoord (of zaken gelezen op het internet) dat u tienduizenden euro’s boete opgelegd kunt krijgen van de rechter. Dat is niet juist. Qua wietzaken straf legt de rechter legt wel eens boetes op (voornamelijk voor plantages tot 100 planten), maar de hoogte van de boete is meestal beperkt tot 1000 euro. Wel kan de Officier van Justitie een vordering indienen tot “ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel” (zie Blog 1: Ontnemingsmaatregel of Pluk-ze). Dit betekent –platgezegd- dat het criminele geld dat (volgens Justitie) is verdiend met de kwekerij van u kan worden afgenomen. Let wel: de schatting door Justitie is in de meeste gevallen veel hoger dan er daadwerkelijk door u is verdiend (zie Blog 3: Voordeelsberekening bij ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel)’

Straffen wietteelt

Wanneer u een dagvaarding heeft ontvangen en u bang bent voor een de straffen voor uw wietplantage moeten wij u geruststellen. Het belangrijkste is dat u niet in paniek raakt. Angst is een slechte raadgever. Als de politie u vragen stelt, doet u er verstandig aan geen antwoord te geven totdat u met een van de advocaten van wietplantage-opgerold.nl hebt kunnen overleggen. Let op! U bent niet verplicht antwoord te geven op de vragen van de politie.

Celstraf voor een wietplantage?

De straf die u kunt verwachten voor een wietplantage verschilt. Meestal krijgt u een boete voor een wietkwekerij. De rechter in Nederland houdt bij de strafmaat namelijk rekening met verschillende zaken, zoals het aantal planten, of er sprake is van diefstal van stroom, of u eerder met Justitie in aanraking bent geweest en uw persoonlijke omstandigheden. Voor zogenaamde “first offender” (iemand die niet eerder voor drugszaken bij de rechter is geweest) geldt als uitgangspunt een boete voor uw wietplantage van 1000 euro (tot 100 planten), een werkstraf van 120 uur en 1 maand voorwaardelijke gevangenisstraf (100-500 planten) of een werkstraf van 180 uur en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf (500-1000 planten).

Wat is een voorwaardelijke gevangenisstraf?

Een voorwaardelijke gevangenisstraf houdt in dat u, in principe, niet naar de gevangenis hoeft onder de voorwaarde dat u zich netjes gedraagt gedurende de proeftijd (meestal 2 jaar). Komt u wel binnen de proeftijd opnieuw met Justitie in aanraking, zal de Officier van Justitie de rechter vragen de voorwaardelijk straf alsnog ten uitvoer te leggen (bovenop de straf voor het nieuwe strafbaar feit). Celstraf voor een wietplantage is dus wel degelijk mogelijk.

Waarom Wietplantage Opgerold?

24/7 bereikbaar
Actief in heel Nederland!
Pro Deo mogelijk
18 jaar ervaring

Vragen over uw zaak?

    Heeft u al een dagvaarding ontvangen? Vul dan het uitgebreide contactformulier in