Terug naar het overzicht

Zwijgrecht

Als de politie je iets vraagt, dan betekent dat je ook ‘nee’ mag zeggen. Dat geldt al helemaal als je verdacht wordt van een strafbaar feit. Iedereen die in Nederland wordt aangehouden op verdenking van een strafbaar feit, heeft namelijk het recht om geen antwoord te geven op vragen van de politie of andere autoriteiten. Maar is het altijd verstandig om niets te zeggen? Of zitten er ook nadelen aan gebruikmaken van het zwijgrecht? Dat leggen we hieronder uit.

Wat is het zwijgrecht?

Het zwijgrecht vloeit voort uit het beginsel (principe) dat een verdachte niet aan zijn eigen veroordeling hoeft mee te werken. Dat (en daarmee het zwijgrecht) is een van de belangrijkste rechten die je als verdachte hebt. Er is dus geen enkele verplichting om een verklaring af te leggen op het moment dat autoriteiten je daarom vragen. Je kunt dan gewoon zeggen dat je een beroep doet op het zwijgrecht, en dat zal de politie dan moeten respecteren.

zwijgrecht

Zwijgen of verklaren?

Geen antwoord geven is dus één van de opties voor een verdachte tijdens het verhoor. Uiteraard kan je ook besluiten om te vertellen wat er volgens jou aan de hand is. Wist je dat je als verdachte (let op: niet als getuige) zelfs mag liegen tijdens een verhoor? Voor al deze keuzes zijn goede redenen te bedenken, maar liegen is maar zelden verstandig. Als je namelijk besluit om een verhaal te verzinnen, en politie of justitie kunnen aantonen dat je dat verzonnen hebt, dan ben je je geloofwaardigheid kwijt en dan is het zeer lastig – soms zelfs onmogelijk – om die later in het proces nog terug te krijgen.

Het afleggen van een verklaring of een beroep op het zwijgrecht zijn dus de beste keuzes. Maar hoe weet je welke van de twee je moet kiezen?

Voordelen van het zwijgrecht

Niets verklaren heeft om te beginnen als voordeel dat je als verdachte niets zegt wat later tegen je kan worden gebruikt. Dat kan goed uitkomen als de politie jouw verklaring stiekem (ze zullen het niet van tevoren zeggen) hard nodig heeft om voldoende wettig en overtuigend bewijs bij elkaar te krijgen. Het komt ook geregeld voor dat een verdachte door zenuwen een onhandige verklaring aflegt die vervolgens veel vragen oproept. Ook daarom is het soms beter om te zwijgen.

Nadelen van het zwijgrecht

Maar het is zeker niet altijd verstandig om te zwijgen! De belangrijkste reden om aan de politie uit te leggen hoe het zit, doet zich natuurlijk voor als je niets te maken hebt met datgene waar je op dat moment van verdacht wordt (al kan het ook in die gevallen soms handiger zijn om te zwijgen). Ook kan het zijn dat je van een heftig feit verdacht wordt, maar in werkelijkheid maar voor een klein deel betrokken bent geraakt. Het kan onder omstandigheden dan raadzaam zijn om in een vroeg stadium uit te leggen wat jouw rol is geweest, zodat de officier van justitie (en later de rechter) je niet voor het grotere plaatje verantwoordelijk gaan houden.

Een andere belangrijke soort situatie waarin verdachten soms het advies van hun advocaat krijgen om (uiteindelijk, bijvoorbeeld in een later verhoor) toch een verklaring af te leggen, doet zich voor als er een hele stapel bewijs door politie en justitie verzameld is. Anders gezegd: als je er gloeiend bij bent, kun je soms maar beter toegeven. Als je namelijk blijft zwijgen terwijl uit de feiten en omstandigheden heel duidelijk blijkt dat je schuldig bent, dan zal een rechter je dat niet in dank afnemen. Je kan dan zwaardere straffen krijgen omdat je geen open kaart speelt.

Advocaat nodig?

Zoals je ziet zijn er aardig wat factoren die een rol spelen bij de vraag of je nu juist wel, of juist niet je verhaal moet doen tegen de politie. En als je zojuist aangehouden bent en tegenover de politie zit, kan het lastig zijn om daarin de juiste afweging te maken. Laat je daarom altijd bijstaan door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat – dat kost je in de meeste gevallen helemaal niets. Wij van wietplantage-opgerold.nl staan in ieder geval aangehouden verdachten kosteloos bij. Je kan bij een eventuele aanhouding altijd vragen om mr. Johan Keizer uit Amsterdam en dan zorgen wij dat je de juiste keuze maakt tussen juist wel, of juist géén verklaring afleggen! Heb je nog vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op, we helpen je graag.

Vragen over uw zaak?

    Heeft u al een dagvaarding ontvangen? Vul dan het uitgebreide contactformulier in